Visa en Mastercard doen Rusland in de ban | Financieel | Telegraaf.nl

2022-05-28 20:54:43 By : Ms. Sucy Sha

Russen kunnen hun Visa-en Mastercards alleen nog maar in Rusland gebruiken.

(ANP) Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard schorten alle activiteiten in Rusland op en alle creditcards die in het land zijn uitgegeven werken niet langer in het buitenland. Passen die zijn uitgegeven door financiële instellingen buiten Rusland werken ook niet meer in het land.

Russen kunnen hun Visa-en Mastercards alleen nog maar in Rusland gebruiken.

Volgens Visa kunnen Russische kaarthouders nog wel in hun eigen land goederen en diensten met de creditcard aanschaffen, maar verwerkt het bedrijf de transacties niet meer. Dat zal door een Russisch bedrijf gebeuren.

„We zijn genoodzaakt te handelen na de niet-uitgelokte Russische invasie van Oekraïne en de onaanvaardbare gebeurtenissen waarvan we getuige zijn geweest", zegt topman Al Kelly van Visa. „We betreuren de impact die dit zal hebben op onze gewaardeerde collega's en op de klanten, partners, verkopers en kaarthouders die we in Rusland bedienen. Deze oorlog en de voortdurende bedreiging van vrede en stabiliteit vragen om een reactie in overeenstemming met onze waarden."

Visa- en Mastercard-producten die door Russische banken zijn uitgegeven, blijven werken totdat ze verlopen, zei de Russische centrale bank in een verklaring.

Visa en Mastercard hebben begin deze maand al meerdere Russische financiële instellingen van hun netwerk geblokkeerd. Daarmee voldeden de Amerikaanse bedrijven aan de sancties die zijn opgelegd tegen Rusland vanwege de invasie in Oekraïne.

De sancties zouden de creditcardmaatschappijen ook verplichten om de toegang tot het netwerk op te schorten voor Russen en Russische instellingen die op een zwarte lijst staan. De Verenigde Staten en onder meer de Europese Unie hebben verschillende Russische financiële bedrijven aan de lijst toegevoegd, waaronder de centrale bank van het land en de op één na grootste kredietverstrekker VTB.

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Een Tesla in Amsterdam hangt al acht weken aan een laadpaal. Volgens de gemeente is de eigenaar op vakantie. Buren vragen zich af waarom de wagen niet kan worden weggesleept.

Talkshow HLF8 stond vrijdagavond in het teken van de zomervakantie. Het was de laatste uitzending van dit seizoen en de heren aan tafel bij Vandaag Inside hebben zich erg verbaasd over de invulling.

Een journalist van het Amerikaanse Fox 32 in Chicago doet verslag van het toenemde wapengeweld in de stad als een passant plotseling zijn pistool pakt.

De iconische schoorsteen van het schip Carnival Freedom vatte donderdag plots vlammen, toen het voor de kust van het Caribische eiland Grand Turk lag. Er vielen geen gewonden. Ruim 2.500 passagiers zien hun trip met een luxueus cruiseschip in het water vallen en moeten vroegtijdig weer naar huis.

Jarenlang presteerden duurzame beleggingen iets beter dan gemiddeld. Mede vanwege de oorlog in Oekraïne zijn de rollen dit jaar omgedraaid. Moet je je principes nu even overboord gooien? En is de duurzame weg sowieso niet lastig te bewandelen?

Terwijl de aandelenmarkten hun beste week in tien weken achter de rug hebben, zakten de prijzen van de meeste crypto’s verder. Wat is er aan de hand en wanneer kan herstel optreden? Vijf vragen:

Geen crash met al het donderend geraas van dien, maar een verlies dat sluipenderwijs oploopt. Dat is hoe het tweede kwartaal op de beurs verloopt. Vier op de tien beleggers sluiten mei af met rode cijfers. Wie wel winst haalde kwam niet boven de 4% uit. Maar omdat het zo stiekempjes omlaag gaat stap...

Een mooiere hotelkamer, een ruime stoel in het vliegtuig tot zelfs een klein privéstrand; ondanks de inflatie en dreigende recessie spendeert de consument meer geld op vakantie. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf in de sector. „Veel mensen zijn een paar jaar niet op vakantie geweest. Als m...

Het minimumloon gaat omhoog, de AOW blijft gekoppeld en er is compensatie voor de hoge prijzen. Maar volgens FNV-voorman Tuur Elzinga is het ’te weinig, te voorzichtig en te zuinig’. „Door de steeds hogere inflatie komen mensen gewoon niet of amper meer rond.”

Studenten vrezen een verhoging van de rente op hun studieschuld, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ISO-voorzitter Lisanne de Roos noemt de stijgende rente de zoveelste financiële klap in het gezicht van studenten.

12-Pack Fruit of the Loom T-Shirts

12-Pack Fruit of the Loom T-Shirts