Hoge Raad: horeca en winkeliers hebben recht op huurkorting - NRC

2021-12-31 15:26:56 By : Mr. Eric wu

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Horecaondernemers en winkeliers hebben recht op huurkorting, als hun zaak noodgedwongen dicht moest tijdens de coronapandemie. Dat staat in een vrijdag verschenen uitspraak van de Hoge Raad. Met de uitspraak volgt de raad een in oktober uitgebracht advies van de procureur-generaal.

De verplichte sluitingen tijdens de lockdowns kunnen volgens de Hoge Raad worden gezien als een „onvoorziene omstandigheid” die niet onder het ondernemersrisico valt. Huurders van bedrijfspanden hebben recht op huurkorting, waarvan de hoogte onder meer afhankelijk is van hun omzetverlies en de financiële steun die de ondernemers van de staat krijgen via de regeling voor de tegemoetkoming van vaste lasten. Volgens de rechter moet daarbij de pijn gelijk worden verdeeld tussen de huurder en verhuurder.

Sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 vroegen tientallen ondernemers bij lagere rechters om huurkorting vanwege misgelopen inkomsten. Vaak werden zij in het gelijk gesteld, waarop de rechter de verhuurder verplichtte de huur te verlagen. Soms moest dit op basis van de omzet, andere rechters besloten een vaste korting op te leggen. De Hoge Raad stelde daarom vrijdag in haar uitspraak een uniform rekenmodel vast, dat kan worden gebruikt om de huurkorting te berekenen.

De uitspraak geldt in ieder geval voor ondernemers die vóór het begin van de coronapandemie een huurovereenkomst sloten. In hun geval is de coronacrisis een onvoorziene omstandigheid. Voor bedrijven die tijdens de coronacrisis zijn begonnen of een nieuw pand hebben betrokken, moet volgens de Hoge Raad per individueel geval worden beoordeeld of huurkorting terecht is.

Elke ochtend een overzicht van onze beste stukken en al het belangrijke andere nieuws

Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.